Podpora národa na ceste k sebestačnosti

07 februára 2022
-
5 minút

Počas troch rokov práce na pozícii manažéra exportu v spoločnosti Koudijs Mark Hop videl, že potreby zákazníkov a trh na Pobreží Slonoviny sa čoraz viac menia. Ďalšou vecou, ktorú si všimol, bola zmena zamerania vlády na sebestačnosť v oblasti živočíšnych bielkovín. To znamenalo obrovské príležitosti pre ľudí zaoberajúcich sa poľnohospodárstvom. „Najmä pre chovateľov hospodárskych zvierat, aby mohli rozvíjať svoje podnikanie, a pre poľnohospodárov, ktorí sa venujú obrábaniu pôdy, aby mohli vyrábať suroviny na výrobu krmív.“

Tento čas pred viac ako desiatimi rokmi znamenal kľúčový moment v nedávnej histórii Pobrežia Slonoviny. Až do roku 2011 sa táto západoafrická krajina potýkala s dlhoročnými politickými nepokojmi, ktoré viedli k hospodárskej neistote. Kedysi bola označovaná za jednu z najprosperujúcejších afrických krajín, ale utrpela vážne škody - jej obyvatelia aj hospodárstvo.

Vláda vo svojej stratégii hospodárskej obnovy označila poľnohospodárstvo za sektor, ktorý by mohol zohrávať významnú úlohu pri dosahovaní udržateľného hospodárskeho rastu. Zahŕňala ciele znížiť závislosť od dovozu, zvýšiť životnú úroveň ľudí a zlepšiť dostupnosť cenovo dostupných živočíšnych bielkovín. Pobrežie Slonoviny je dlhodobo známe ako najväčší svetový producent kakaa a je sebestačné v pestovaní manioku, batátov a banánov. Stále však závisí od dovozu živočíšnych bielkovín a krmív, ktoré sú spojené s dovoznými clami a daňami, čo zvyšuje ceny krmív a v skutočnosti aj trhovú cenu mäsa.

Začiatkom roka 2020 dali Mark Hop a jeho manažér Wim Bolder hlavy dohromady. „Aby naši zákazníci mohli zvýšiť počet svojich výrobkov a prispieť k miestnemu prístupu k bezpečným, výživným a cenovo dostupným živočíšnym bielkovinám, potrebovali krmivo, ktoré by bolo cenovo dostupné a malo prvotriednu kvalitu,“ hovorí. „Rozhodli sme sa, že musíme priniesť výrobu krmív na Pobrežie Slonoviny.“

Založenie obchodnej jednotky 101

„Naše možnosti na trhu boli zjavné,“ hovorí Hop pri pohľade späť. „Prechodom z vývozu koncentrátov na miestnu výrobu vysokokvalitného krmiva sme mohli uspokojiť potreby našich zákazníkov a trhu na Pobreží Slonoviny a prispieť k tvorbe hodnoty na miestnej úrovni.“ Aby získal jasný prehľad o situácii na trhu a potenciálnych rizikách, konzultoval s holandskými zainteresovanými stranami v Holandsku a na Pobreží Slonoviny. „Cenné informácie nám poskytlo holandské veľvyslanectvo a ministerstvo obchodu, ako aj ďalšie podniky, ktoré už na Pobreží Slonoviny sídlili, napríklad Heineken a FrieslandCampina.“

Keď Hop a Bolder predložili svoj obchodný prípad spoločnostiam Co a Koen de Heus, čoskoro získali súhlas. „A keďže som vypracoval obchodný prípad, požiadali ma, či by som ho mohol aj zrealizovať.“ Ešte pred koncom roka získal miesto generálneho riaditeľa najmladšej obchodnej jednotky spoločnosti De Heus.

De_Heus_Animal_Nutrition_Sustainability_Responsible_Feeding_Starting_a_business_unit_Ivory_Coast_web02.jpg

Hodnota miestnych očí a uší

Výrobné miesto malo byť vybudované vo vyhradenej priemyselnej zóne neďaleko Abidžanu, hospodárskeho hlavného mesta Pobrežia Slonoviny. Keď nastal čas požiadať o investičné financovanie a stavebné povolenia potrebné na začatie výroby, Hop si uvedomil, že potrebuje pomoc niekoho, kto vie, ako sa pohybovať v miestnej samospráve. Zavolal do miestnej účtovníckej firmy Koudijs a opýtal sa, či nepoznajú niekoho vhodného na túto prácu. Našťastie to tak bolo. Cédric Gnamba sa vďaka svojim predchádzajúcim pracovným skúsenostiam v oblasti financií a auditu vyznal v miestnych obchodných zásadách, zákonoch a predpisoch. Ako prvý manažér a Abidžan oficiálne prijatý do novej obchodnej jednotky „dokázal získať potrebné podpisy oveľa rýchlejšie, než by som to kedy dokázal ja,“ hovorí Hop. Gnamba sa usmieva, keď si spomína na počiatočnú situáciu. „Vedel som, s ktorými predstaviteľmi vlády mám hovoriť a aký je optimálny postup v rámci miestneho systému stavebných povolení. To nám pomohlo urýchliť proces registrácie nehnuteľnosti a ušetriť minimálne dva mesiace.“

Efekt snehovej gule miestnej zamestnanosti

Továreň bude spĺňať najvyššie štandardy kvality, ktoré spoločnosť De Heus dodržiava všade na svete. „Od dizajnu až po výrobné procesy a stroje dovážame najlepšie dostupné zariadenia a technológie z Európy,“ hovorí Hop. Na výstavbu si miestny dodávateľ najal takmer 250 ľudí, ktorí budú pracovať na stavbe. „Po spustení závodu očakávam, že prijmeme viac ako 150 kolegov, ktorí budú pracovať v kancelárii a na stavbe a obsadia dôležité pracovné miesta ako technici, operátori strojov a manažéri kvality. Keďže sa naše aktivity naďalej rozširujú, každé priame pracovné miesto vytvára päť nepriamych pracovných miest, čo bude naďalej pomáhať rozvíjať miestnu ekonomiku a zlepšovať životné podmienky ľudí.“

Je to obrovská príležitosť pre partnerov reťazca, ktorí tiež musia zvýšiť svoje úsilie. Spoločnosť De Heus prostredníctvom svojich aktivít v Koudijs vytvorila rozsiahlu sieť predajcov, ktorí ďalej predávajú jej kŕmne riešenia a navštevujú poľnohospodárov za účelom podpory na farmách. „Zvýšením lokálnych dodávok krmív zvyšujeme produkciu našich zákazníkov a rozširujeme našu zákaznícku základňu. To znamená, že sieť predajcov má možnosti rásť spolu s nami.“ Spoločnosť De Heus má v súčasnosti 80 predajných miest na celom Pobreží Slonoviny. Cieľom spoločnosti Hop je tento počet zdvojnásobiť. „Čím väčšia je naša sieť, tým viac poľnohospodárov môžeme osloviť. V súčasnosti pripravujeme podporný program, ktorý pomôže našim predajcom rásť.“

Prechodom z dovozu na miestnu výrobu sa Hop v reťazci obzerá aj dozadu. „Do troch rokov dosiahne továreň plnú kapacitu. Do roku 2025 je naším cieľom získavať 80 000 ton surovín ročne z miestnych zdrojov,“ hovorí Hop. „Už sme začali uzatvárať zmluvy s 500 farmármi, ktorým poskytujeme garantovaný odbyt za spravodlivé trhové ceny.“ Spoločnosť Hop má tiež plány s ďalšími potravinárskymi podnikmi na Pobreží Slonoviny na využitie ich vedľajších tokov, vďaka čomu dostanú cenné živiny druhý život. „Spoločnosť Heineken nám bude dodávať pivné kvasnice, mlynári múky poskytujú pšeničné otruby a rybiu múčku dodávajú spracovatelia rybích konzerv.“

„Naším cieľom je do roku 2025 získavať 80 000 ton surovín ročne z miestnych zdrojov.“

Mark Hop

manažér exportu v spoločnosti Koudijs

A spotrebitelia z Pobrežia Slonoviny? Gnamba už má k dispozícii čísla. „Tým, že poskytujeme miestne krmivo vyrobené z miestnych surovín, sa vzdávame daňových poplatkov a môžeme poľnohospodárom ponúknuť prémiové krmivo za nižšie ceny. To sa, dúfajme, premietne do trhovej ceny mäsa, čo znamená, že viac obyvateľov Pobrežia Slonoviny bude mať prístup k bezpečným a výživným živočíšnym bielkovinám.“

De_Heus_Animal_Nutrition_Sustainability_Responsible_Feeding_Starting_a_business_unit_Ivory_Coast_web01.jpg

Synergia pramení zo spoločných cieľov

V septembri 2021 sa oficiálne začala výstavba továrne. Dôležitý okamih nielen pre spoločnosť De Heus, ale aj pre poľnohospodárov z Pobrežia Slonoviny, miestne a národné vlády a dokonca aj pre miestnych konkurentov - všetci boli prítomní na slávnostnom položení prvého kameňa. „Uvedomujú si, že ak celý trh rastie, rastie aj ich podiel,“ hovorí Hop. „Ako spoločnosť De Heus nechceme otriasť zaužívaným poriadkom, ale prispieť k rozvoju trhu, ktorý začali pred desiatimi rokmi.“

Po uvedení továrne do prevádzky sa Hop venuje svojim ďalším plánom investovať do udržateľného rozvoja poľnohospodárstva na Pobreží Slonoviny. Inšpiruje sa inými obchodnými jednotkami spoločnosti De Heus a vidí možnosti investovania nahor aj nadol v hodnotovom reťazci. Napríklad zvýšením prístupu poľnohospodárov ku kvalitným jednodňovým nosniciam a jednodňovým brojlerom. „Jednodňové nosnice a násadové vajcia sa v súčasnosti dovážajú z Európy prostredníctvom leteckej prepravy, ktorá je veľmi drahá. Investíciami do miestnej produkcie sa zvýši ich miestna dostupnosť a zároveň sa znížia ceny,“ hovorí. „Naši miestni partneri Allart de Winter a Beaujeannot Kengne z Poussin d'Or už urobili prvý krok investovaním do liahne, ktorá dokáže vyprodukovať 250 000 jednodňových brojlerov týždenne. Ďalším logickým krokom je zamerať sa na miestnu produkciu násadových vajec.“

Nastavenie programu

V spolupráci s Rabobank, Cemoi a Yara vytvára spoločnosť De Heus Pobrežie Slonoviny program, ktorý má pomôcť družstvám na pestovanie kakaa zmeniť ich zameranie z jednozberu na pestovanie viacerých plodín. Každý partner prináša svoje vlastné odborné znalosti, ktoré im pomôžu pri prechode. Spoločnosť Cemoi ako výrobca čokolády má veľkú dodávateľskú základňu pestovateľov kakaa, ktorí chcú diverzifikovať svoje príjmy. A spoločnosť Yara ako dodávateľ hnojív a osív má know-how o tom, ako pestovať plodiny. Príjmy pestovateľov kakaa sú v súčasnosti založené na jednej úrode ročne. Tým, že im pomôžeme diverzifikovať plodiny, môžu zbierať úrodu viackrát ročne, čo znamená stály tok príjmov. Spoločnosť De Heus môže od nich v konečnom dôsledku nakupovať kukuricu, ktorú pestujú, na svoju miestnu výrobu krmiva.

Zistite viac o našom prístupe k udržateľnosti

Objavte náš program zodpovedného kŕmenia