Aktuality z oblasti výskumu a vývoja: Inovácie po celom svete
Výskum tvorí základ každej inovácie, ktorú spoločnosť De Heus prináša poľnohospodárom. Aby sme zostali na čele, neustále rozširujeme naše globálne know-how v oblasti zdravia zvierat a efektívnosti krmív – nielen na našich výskumných farmách, ale aj v spolupráci so zákazníkmi, partnermi v dodávateľskom reťazci a národnými a medzinárodnými výskumnými inštitúciami. Štyria z našich odborníkov v oblasti výskumu a vývoja sa podelia o najnovšie poznatky z projektov, za ktoré sú zodpovední.

Hľadanie miestnych alternatív sóje v krmive pre hydinu
"V snahe znížiť uhlíkovú stopu našich krmív hľadáme nové spôsoby, ako zvýšiť flexibilitu pri používaní surovín. Sója, ako jedna z kľúčových zložiek v krmivách pre hydinu, vyvoláva dôležitú otázku: Ako môžeme vyvinúť krmivo bez sóje bez toho, aby sme ohrozili jeho technickú výkonnosť? Hlboké pochopenie nutričných požiadaviek zvierat je pre nás nevyhnutné, pretože konzistencia krmiva zaručuje farmárom predvídateľné výsledky. Preto starostlivo hodnotíme každú alternatívnu zložku z hľadiska jej nutričnej hodnoty pre daný druh zvierat.
Aby sme vytvorili skutočne flexibilné výživové stratégie, snažíme sa v čo najväčšej miere používať suroviny, ktoré sú lokálne dostupné pre jednotlivé obchodné jednotky. Na základe nášho výskumu sme schopní poskytnúť vhodné alternatívy pre každý trh. Najväčšou výzvou ostáva dostupnosť týchto surovín. Spoluprácou s miestnymi dodávateľmi a výrobcami však môžeme podporiť rozvoj domácej výroby a vytvoriť udržateľnejšie dodávateľské reťazce."
– Celine Chang, globálna manažérka pre podporu chovu hydiny
Zlepšenie efektívnosti bielkovín u prežúvavcov
„Chovatelia dobytka čelia rastúcemu tlaku na zníženie emisií dusíka a výrobných nákladov bez zníženia produkcie. Množstvo a využiteľnosť bielkovín v krmivových dávkach má priamy vplyv na emisie dusíka – a bielkoviny sú zároveň jednou z najdrahších zložiek výživy. Preto sme sa zamerali na to, ako upraviť stravu prežúvavcov tak, aby sa zvýšila efektívnosť využitia bielkovín a zároveň sa znížili emisie dusíka a náklady na krmivo.
Kľúčovú úlohu v tomto výskume zohrali prírodné prísady z rastlinných extraktov. Môžu ovplyvňovať mikroflóru v bachore a podporovať lepšie využitie bielkovín v krmive. Výsledkom je vyšší obsah bielkovín v mlieku a nižšie emisie dusíka. Tieto prísady sme testovali na našich vlastných výskumných farmách aj na viac ako 50 mliekarenských farmách našich zákazníkov.
Na základe získaných údajov sme vyvinuli nový koncept krmiva, ktorý umožňuje znížiť podiel zložiek bohatých na bielkoviny, ako je sójová múčka, bez straty produkčnej výkonnosti. Každý farmár má však odlišné podmienky – napríklad v závislosti od toho, či kŕmi kukuricovou silážou alebo využíva pastviny. Účinnosť prísad sa preto môže líšiť. Preto používame náš systém výpočtu kŕmnej dávky, ktorý určuje, či daná dávka spĺňa kritériá na použitie konkrétnej prísady a maximalizáciu čistých výnosov. Týmto spôsobom môžeme zabezpečiť, aby tento nový koncept krmiva bol k dispozícii čo najširšiemu spektru poľnohospodárov."
- Jacob Goelema, Team Leader R&D Ruminants
- Jeroen Doorenbos, Product Developer Ruminants
Rozšírenie nášho pôsobnosti o ďalšie druhy akvakultúry
„V počiatočných rokoch nášho výskumu vo Vietname sme sa zamerali na tilápiu – jeden z hlavných druhov na našich kľúčových trhoch. Podrobne sme študovali stráviteľnosť jednotlivých zložiek krmiva a teraz presne vieme, aká účinná je naša receptúra krmiva. Tilapia toleruje širokú škálu krmív a je relatívne odolná, čo z nej robí ideálnu „modelovú rybu“ pre výskum v oblasti akvakultúry. S rastúcou prítomnosťou spoločnosti De Heus na dynamicky sa rozvíjajúcich trhoch Ázie a Afriky sa objavujú nové výzvy v oblasti výživy – napríklad v prípade kreviet, pangasia, afrického sumca a rôznych druhov kaprov. Na základe skúseností získaných z výskumu tilapie teraz vykonávame cielené testy na podporu rozvoja našich rýchlo rastúcich obchodných jednotiek po celom svete. V Mjanmarsku napríklad farmári chovajú viacero druhov kaprov v jednom rybníku. Hoci ide o príbuzné druhy, každé zviera môže mať odlišné nutričné potreby. Naši špecialisti preto berú do úvahy všetky miestne premenné, vrátane hustoty chovu a štruktúry a usporiadania rybníka. S týmito znalosťami môžeme farmárom ponúknuť koncepcie krmív, ktoré sú plne prispôsobené špecifickým potrebám každého druhu. Týmto spôsobom pomáhame optimalizovať využitie krmiva a celkovú úroveň produkcie. Naším cieľom je vytvoriť výživové koncepty vhodné pre akýkoľvek systém chovu – a tým poskytovať podporu farmárom v rôznych podmienkach po celom svete."
- Simon Sanguin, Global R&D Team Leader Aqua