Prevzatie zodpovednosti za budúce generácie

12 apríla 2022
-
5 minút

Zodpovedný a udržateľný prístup k zabezpečeniu dostatočných dodávok a výroby bezpečných potravín pre rastúcu svetovú populáciu predstavuje rad výziev. Ide o výzvy, ktoré môžeme prekonať len nájdením spoločných a dostupných riešení súvisiacich s udržateľným rozvojom.

Ako rodinná spoločnosť zaoberajúca sa výživou zvierat sa De Heus snaží stále viac prispievať k udržateľnej výrobe bezpečných a zdravých potravín. S rastúcim dosahom si uvedomujeme svoju globálnu zodpovednosť. Preto sa aktívne podieľame na vývoji riešení, ktoré prinášajú úžitok našim zákazníkom, partnerom v dodávateľskom reťazci, miestnym komunitám a životnému prostrediu.

Začlenenie trvalo udržateľného rozvoja do stratégie našej spoločnosti

Za posledné dva roky spoločnosť De Heus podnikla dôležité kroky na identifikáciu svojho globálneho príspevku k udržateľnému rozvoju krmív. Kľúčovým momentom bolo spustenie nášho globálneho programu udržateľnosti Responsible Feeding v roku 2020. Cieľom bolo pomôcť obchodným jednotkám určiť, ktoré ciele a činnosti prinášajú hodnotu a majú pozitívny vplyv na ich miestne trhy a komunity. Program Responsible Feeding je založený na štyroch pilieroch, ktoré zahŕňajú aktivity spoločnosti De Heus a našu pozíciu v dodávateľskom reťazci výroby krmív, v ktorom pôsobíme: krmivá pre potraviny, udržateľný dodávateľský reťazec, podpora komunity a úspešní zamestnanci.  

Napriek obmedzeniam spôsobeným Covid-19 sa nám podarilo v tom istom roku prostredníctvom online seminárov zaviesť program Responsible Feeding vo väčšine obchodných jednotiek spoločnosti De Heus. Bol veľmi dobre prijatý, po čom nasledovalo úsilie definovať význam udržateľnosti v rámci našej spoločnosti v globálnom kontexte. Obchodné jednotky spoločnosti De Heus pracovali na dosiahnutí globálnych ambícií s cieľom určiť smerovanie spoločnosti. 

Tento impulz viedol k zorganizovaniu prvého globálneho samitu v marci 2021 s názvom De Heus’ first Global Sustainability Summit (Prvý globálny samit o udržateľnosti spoločnosti De Heus). Tento štvordňový virtuálny summit poskytol priestor pre otvorený dialóg medzi kolegami zo skupiny a miestnymi obchodnými jednotkami o štyroch najnaliehavejších otázkach udržateľnosti súvisiacich s živočíšnou výrobou: zníženie používania antibiotík, udržateľnosť sóje, zníženie našej uhlíkovej stopy a naše úsilie pomáhať miestnym poľnohospodárom rozvíjať ich podnikanie. Kolegovia si vymenili názory, stanovili priority a identifikovali príležitosti pre spoločný prístup k týmto výzvam. Spolu s Coem a Koenom de Heusom, generálnym riaditeľom spoločnosti De Heus Animal Nutrition, sformulovali štyri globálne environmentálne ciele: našu odpoveď na najväčšie výzvy v oblasti udržateľnosti, ktorým v súčasnosti čelí krmivársky priemysel. 

 

De_Heus_Animal_Nutrion_Sustainability_Taking_responsibility_for_Future_generations_EPI2.jpg

Zistite viac o našom prístupe k udržateľnosti

Objavte náš program zodpovedného kŕmenia

Dostupné reťazové riešenia, ktoré prinášajú hodnotu pre každého

Aby sme položili pevné základy pre rozvoj našej politiky udržateľnosti, berieme rok 2022 ako náš východiskový bod, t. j. rok nula. Ak chceme stanoviť ciele SMART a monitorovať naše výkony a pokrok v súvislosti s našimi záväzkami v rámci organizácie, je dôležité, aby náš vplyv bol merateľný a kvantifikovateľný. Zároveň vývoj mimo organizácie tlačí spoločnosť De Heus k väčšej transparentnosti. Partneri v reťazci chcú poznať našu uhlíkovú stopu, akcionári sa pýtajú na naše výsledky v oblasti ESG a v roku 2023 nadobudne účinnosť smernica EÚ o podávaní správ o udržateľnosti podnikov. 

Udržateľný rozvoj sa stal hlavnou myšlienkou spájajúcou aktérov v potravinárskom reťazci. Znamená to nájsť rovnováhu medzi nákladmi, ľuďmi a planétou. To, čo sa na jednom konci reťazca môže javiť ako udržateľné riešenie, môže na druhej strane sveta zahŕňať neudržateľné postupy. Na podporu a zabezpečenie udržateľnosti bolo pre nás nevyhnutné iniciovať spoluprácu a partnerstvá s cieľom vyvinúť dostupné riešenia, ktoré budú prínosom pre všetky skupiny zapojené do potravinového reťazca. Od pestovateľov sóje cez chovateľov hospodárskych zvierat až po konečných spotrebiteľov. Od producentských krajín po spotrebiteľské krajiny.

V súlade s cieľmi OSN v oblasti udržateľného rozvoja odzrkadľujú naše globálne ekologické ciele našu ambíciu dosiahnuť do roku 2030 udržateľnejšiu výrobu krmív a potravín.

Obmedzenia používania antibiotík v našich reťazcoch

Antimikrobiálna rezistencia sa v posledných desaťročiach výrazne zvýšila. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je jednou z hlavných príčin tohto nárastu nesprávne a nadmerné používanie antimikrobiálnych látok u ľudí, zvierat a rastlín. Je preto nevyhnutné pristupovať k ich používaniu v reťazci živočíšnych bielkovín opatrnejšie. 

  • V roku 2030 sa spoločnosť De Heus Animal Nutrition stane vedúcim a usmerňujúcim partnerom v hodnotovom reťazci s cieľom zlepšiť zdravie zvierat na farmách a zodpovednejšie používať antibiotiká.
  • Do roku 2030 spoločnosť De Heus Animal Nutrition nebude používať antibiotiká na podporu rastu ani ako preventívne opatrenie a nebude používať žiadne antibiotiká, ktoré sú kritické pre ľudské zdravie (WHO).

Pomoc miestnym farmárom pri rozvoji ich podnikania

Nezávislí chovatelia hospodárskych zvierat a akvakultúrni farmári zohrávajú kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní miestnych dodávok potravín, najmä v krajinách, kde sa poľnohospodárstvo ešte Podpora ich podnikateľských aktivít a profesionality pomáha posilňovať ich pozíciu v reťazci. To v konečnom dôsledku zlepšuje odolnosť miestnych hodnotových reťazcov a prístup k bezpečným a zdravým živočíšnym bielkovinám.

  • Do roku 2030 spoločnosť De Heus Animal Nutrition vyškolí 100 000 farmárov a zamestnancov fariem v oblasti profesionálneho riadenia fariem, znižovania používania antibiotík, zabezpečenia dobrých životných podmienok zvierat, biologickej bezpečnosti, biodiverzity, certifikácie Global G.A.P. a znižovania emisií CO2. 

Zvýšenie udržateľného získavania surovín

Vzhľadom na to, že celosvetový dopyt po živočíšnych bielkovinách naďalej rastie, musíme znížiť vplyv našej výroby krmív na klímu a životné prostredie, aby sme chránili citlivé ekosystémy. Hodnotový reťazec musí podporovať osvedčené postupy v producentských krajinách a povzbudzovať dodávateľov, aby suroviny získavali udržateľnejším spôsobom. 

Do roku 2025 budú všetky obchodné jednotky spoločnosti De Heus Animal Nutrition používať:

  • Certifikovanú sóju (v súlade s usmerneniami FEFAC pre nákup sóje),
  • Certifikovaný palmový olej (buď RSPO, alebo od dodávateľov s overiteľnou politikou nulového odlesňovania),
  • Certifikované produkty z rybieho mäsa alebo tuku, aby mohli svojim zákazníkom ponúknuť rad udržateľných možností na príslušných trhoch. 

Schopnosť znížiť našu uhlíkovú stopu

Zmena klímy je globálny problém, ktorý presahuje hranice jednotlivých štátov. Reťazce živočíšnej výroby sú zodpovedné za 14,5 % celosvetových emisií skleníkových plynov. Emisie na jednom mieste môžu ovplyvniť ľudí na inom mieste. Od všetkých účastníkov hodnotového reťazca sa preto očakáva, že vypočítajú svoj priamy a nepriamy vplyv na životné prostredie v súvislosti so svojimi činnosťami v rámci reťazca, poskytnú transparentné údaje a budú spolupracovať na znižovaní emisií skleníkových plynov. 

  • Od roku 2022 je spoločnosť De Heus Animal Nutrition schopná vypočítať, definovať a stanoviť ciele pre uhlíkovú stopu všetkých svojich produktov.
  • V roku 2023 vykonala základné meranie CO2 v celej skupine.
  • Od roku 2023 je schopná poskytovať zákazníkom poradenstvo na mieru priamo na farmách, aby im pomohla znížiť ich vlastnú uhlíkovú stopu. Na základe výsledkov meraní v rámci skupiny potom stanoví ciele a bude hľadať riešenia na zníženie svojej uhlíkovej stopy.