‘Vďaka transparentnej uhlíkovej stope svojich krmív poskytuje spoločnosť DH príležitosti pre celý hodnotový reťazec’
Sektor chovu hospodárskych zvierat preberá zodpovednosť v boji proti zmene klímy a znižovaní emisií. Subjekty v celom hodnotovom reťazci zintenzívňujú svoje úsilie znížiť svoj vplyv na klímu a dosiahnuť ciele udržateľnosti. Najčastejšie sa zameriavajú na zníženie uhlíkovej stopy.

Na základe právnych predpisov a spoločenských požiadaviek partneri v hodnotovom reťazci čoraz viac vyžadujú od poľnohospodárov väčšiu transparentnosť v otázke vplyvu produkcie živočíšnych bielkovín na životné prostredie. Obchodné jednotky spoločnosti De Heus, predovšetkým v Európe, ale aj v iných krajinách, očakávajú, že partneri v ich regiónoch čoskoro nasledujú tento príklad, najmä v krajinách, kde ich hodnotový reťazec exportuje produkty do Európy. Táto takzvaná uhlíková stopa je súčtom emisií skleníkových plynov v každom článku hodnotového reťazca – od surovín používaných ako krmivo až po manažérske rozhodnutia na úrovni fariem. Sieť Food and Climate Research Network, ktorá združuje popredné univerzity (Cambridge, Oxford, Wageningen, CSIRO Australia), vypočítala, že chov hospodárskych zvierat sa podieľa na 14,5 % celosvetových emisií skleníkových plynov.
Prežúvavce sa podieľajú na týchto 14,5 % v 80 %. Približne 13 % z 14,5 % emisií súvisí s produkciou krmív, čo predstavuje 1,9 % celosvetových emisií skleníkových plynov. „V spoločnosti De Heus chceme nielen znížiť našu vlastnú uhlíkovú stopu, ale aj poskytovať našim zákazníkom a partnerom v reťazci transparentné informácie o uhlíkovej stope našich krmív,“ hovorí Karst Mulder, projektový manažér pre ambície skupiny De Heus v oblasti CO2. Výpočet uhlíkovej stopy našich krmív je preto jedným z globálnych environmentálnych cieľov spoločnosti De Heus. “Poskytovanie transparentných informácií je súčasťou našej zodpovednosti za znižovanie uhlíkovej stopy živočíšnych bielkovín, ktoré opúšťajú náš hodnotový reťazec.“
V roku 2021 spoločnosť De Heus vyvinula nástroj, ktorý dokáže vypočítať uhlíkovú stopu každého typu krmiva, premixu a koncentrátu pre každý druh zvieraťa a v každom závode na výrobu krmív De Heus po celom svete. Bol to komplexný projekt, na ktorom sa podieľali kolegovia z oddelení nákupu, výskumu a vývoja, výroby a IT. „IT systém, ktorý automatizuje výpočty, je teraz nainštalovaný. Je pripravený na zavedenie v celej skupine.“
Ako sa vypočítava uhlíková stopa krmiva
Na výpočet celkovej uhlíkovej stopy jednotlivých druhov krmív, premixov alebo koncentrátov spoločnosť De Heus sčítava vplyvy na životné prostredie vyplývajúce z nasledujúcich faktorov
Časť 1
Krajina pôvodu surovín (t. j. analýza životného cyklu každej suroviny)
+
Preprava z krajiny pôvodu do výrobného závodu De Heus (napr. vzdialenosť, dopravný prostriedok, druh paliva)
Časť 2
Výrobné procesy vo výrobnom závode De Heus (napr. všetky zdroje potrebné na výrobné procesy, ako je mletie, lisovanie a miešanie)
Časť 3
Preprava z výrobného závodu De Heus k nášmu zákazníkovi (napr. vzdialenosť, dopravný prostriedok, druh paliva)
Aktivity v rámci organizácie
Každý závod na výrobu krmív by mal poskytnúť potrebné informácie a údaje z predchádzajúceho roka, aby sme mohli vykonať výpočty pre všetky ich krmivá. Tento výpočet je rozdelený do troch častí. Prvá časť sa týka pôvodu surovín pre každý jednotlivý typ krmiva, premixu alebo koncentrátu a vstupnej dopravy každej jednotlivé suroviny. „Poznanie presného pôvodu suroviny je mimoriadne dôležité, pretože každý jednotlivý pôvod má svoju vlastnú uhlíkovú stopu. Zamestnanci nákupného oddelenia v každom miestnom závode na výrobu krmív nám budú musieť poskytnúť tieto informácie o nákupe surovín.“
Uhlíková stopa surovín je založená na posúdení životného cyklu (LCA). Ide o metódu posudzovania vplyvu výrobku na životné prostredie na základe hodnotenia celého jeho životného cyklu. LCA zohľadňuje premenné ako hnojenie pôdy, rast plodín, zber úrody, výnos na hektár, zmena využívania pôdy, spracovanie, výroba a doprava. Spoločnosť De Heus používa údaje poskytnuté Global Feed LCA Institute (GFLI).
Druhá a tretia časť výpočtu závisí od výrobných podmienok v jednotlivých obchodných jednotkách a možností dopravy k zákazníkom. „Koordinátori dopravy a logistiky a vedúci závodov zohrávajú dôležitú úlohu pri poskytovaní potrebných číselných údajov a percentuálnych podielov týkajúcich sa emisií počas výrobných procesov a odchádzajúcej dopravy.“
Príležitosti pre pridanú hodnotu
„Od roku 2023 bude uhlíková stopa ďalším parametrom, ktorý naši výrobcovia krmív môžu využiť na optimalizáciu krmív. To vytvára nové príležitosti na pridanie hodnoty pre našich zákazníkov a partnerov v reťazci, napríklad prostredníctvom vývoja nových prémiových konceptov pre naše lokálne trhy. Jedným z príkladov je certifikačný program On the Way To Planet Proof, ktorý vyvinulo mliekarenské družstvo v Holandsku. Mliekari dostávajú prémiovú cenu za kilogram mlieka, ak spĺňajú prémiové trhové štandardy, ako je nižšia uhlíková stopa. – Karst Mulder, projektový manažér
Ďalšie kroky
Počas tohto procesu bude špecializovaný projektový manažér pomáhať obchodným jednotkám, aby spoločnosť De Heus splnila svoj globálny environmentálny cieľ do konca roka 2022. „Skúsenosti, ktoré získame v tomto prvom roku, využijeme na optimalizáciu procesu zberu údajov. Aby sme to v nasledujúcich rokoch mohli robiť ešte lepšie a rýchlejšie.“
Karst Mulder bude naďalej pracovať na ďalších krokoch v rámci ambicióznych cieľov spoločnosti De Heus v oblasti CO2, ktoré sú dvojité. „Teraz vieme, ako vypočítať tieto údaje, a môžeme monitorovať a merať vplyv našej spoločnosti na životné prostredie, čo je základom pre stanovenie cieľov SMART a systematického prístupu k znižovaniu našej celkovej uhlíkovej stopy.“ Druhým cieľom je vyvinúť model pre jednotlivé druhy, ktorý kvantifikuje vplyv rôznych faktorov na uhlíkovú stopu na kilogram konečného produktu. „V blízkej budúcnosti budú naši poľnohospodárski špecialisti môcť tento model využiť na poradenstvo našim zákazníkom, aké kroky majú podniknúť na svojich farmách, aby ďalej znížili uhlíkovú stopu svojho mlieka, mäsa, vajec a rýb. “